Ιστορία

Αρχές του 1900 γύρω στο 1914-15 δειλά-δειλά αθλητές του «Μουσικογυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων» αρχίζουν να ενδιαφέρονται και για το ποδόσφαιρο, στις συνοικίες συγκροτούνται οι πρώτες «ομαδούλες» και αρχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο με πάνινες και λαστιχένιες μπάλες (τόπες).

Μέσα του 1923 και Τρικαλινοί που συμμετείχαν στη Μικρασιατική εκστρατεία (Αλ. Πιτυρίγκας, Γ. Τούφας, Γ. Μουσούρης κ.α.) διδάχθηκαν τεχνική αλλά και οργάνωση από τους «προηγμένους» για την εποχή ποδοσφαιρικά συλλόγους της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης και ιδρύουν στα Τρίκαλα την πρώτη επίσημη «οργανωμένη» ομάδα που ονομάζεται «Διάπλασις Νέων Τρικάλων» και η οποία το 1926 μετονομάζεται σε Π.Ο. Τρικάλων «Αχιλλεύς».

Απρίλιος 1929: Η ίδρυση του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Καλαμπάκας «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ»

Οι ιαχές των Τρικαλινών φιλάθλων πέταξαν ως τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα που έπιασε το σύνθημα: «Ομάδα ποδοσφαιρική και στην Καλαμπάκα».

Κάποιο χέρι υπέγραψε στο Πρωτοδικείο το καταστατικό, με τον τίτλο: Π.Σ.Κ. (Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Καλαμπάκας) «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ», σωματείο που μέχρι σήμερα συνεχίζει την πλούσια αθλητική δραστηριότητα χωρίς διακοπή, εκτός από τα χρόνια της Κατοχής.

Την πρώτη ομάδα αποτελούσαν οι ποδοσφαιριστές Γιώργος Πεστροφίδης, Χρίστος Καταφυγιώτης, Δημήτριος Οικονόμου, Στέφανος Αθανασούλας, Δημήτριος Καρδάρας, Γεώργιος Αρσενίου, Οδυσσέας Κομματέας, Παναγιώτης Στάλιας, Μηνάς Πρίφτης, Λάζαρος Αρσενίου, Λάμπρος Πεστροφίδης.

Λίγο αργότερα, κατά το 1932-1939, ανανεώνεται με καινούργιο έμψυχο υλικό.

Εμφανίζονται οι ποδοσφαιριστές: Κώστας Φούσκας (χαφ), Νίκος Χαρτόπουλος (μέσα δεξιά), Τάσος Καμπόσης (σέντερ χαφ), Γιώργος Δημακόπουλος (χαφ), Δήμος Μακρής (σέντερ φορ), Χρίστος Κοντογιάννης (μέσο-αριστερά), Μίμης Μπαντέκας (έξω δεξιά), Αδαμάντιος Λάππας (μπακ αριστερό), Δημήτριος Σίκας (μπακ δεξιό), Σταύρος Τριανταφύλλου (έξω αριστερό), Αθανάσιος Γκάνας (τερματοφύλακας) και άλλοι ποδοσφαιριστές για τους οποίους δεν έχουμε στοιχεία.

Παράγοντες με πλούσια δράση την εποχή εκείνη είναι οι Ευθύμιος Ζαΐμης, Ηλίας Μασούτας, Δημήτριος Καρδαράς και άλλοι, που συνέχισαν τη δραστηριότητά τους μέχρι την κήρυξη του πολέμου του 1940.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πηγές: ΦΙΛΟΣ-Αθλητική ιστορία των Τρικάλων, Β. Πελίγκος-Αθλητική ιστορία των Τρικάλων, fatsimare.gr